Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Connecting OPC UA client to OPC DA server via UaGateway
October 25, 2016
16:30, EEST
Avatar
jala
Member
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
October 25, 2016
sp_UserOfflineSmall Offline

I’m trying to connect an OPC UA client to OPC DA server via UaGateway (evaluation version). I have managed to connect all the parts – the client to the gateway and the gateway to the server, but I don’t know, how to access items on the server. Is there some documentation or tutorial on this topic?

October 26, 2016
13:42, EEST
Avatar
Jouni Aro
Moderator
Moderators
Forum Posts: 827
Member Since:
December 21, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

The items should be available through browsing the address space as normal, if the DA server supports browsing.

In the documentation, there is a note about DA 3.0 vs DA 2.0 browsing, which is good to check:

http://documentation.unified-a…..wsing.html

If the DA server does not support browsing at all, you will need to be able to define the NodeId:s manually in your UA Client application.

December 8, 2016
2:16, EEST
Avatar
mpisching
New Member
Members
Forum Posts: 2
Member Since:
December 8, 2016
sp_UserOfflineSmall Offline

jala said
I’m trying to connect an OPC UA client to OPC DA server via UaGateway (evaluation version). I have managed to connect all the parts – the client to the gateway and the gateway to the server, but I don’t know, how to access items on the server. Is there some documentation or tutorial on this topic?  

Hello,

Do you solve the problem? What do you do, please?

I have the same problem. I am using the OPC server CoDeSys DA for a PLC Festo CPX-CEC. I configured it on UaGateway as an OPC COM DA Server, which seems to be all right, since I can connect to the server through the Configuration Tool and also access it through an OPC client (in this case Matrikon Explorer). However, I am not able to load the items (tags – input and output symbols) that I have in the PLC program.

I followed the tip left by Mr. Aro but I did not succeed.

Can you help me please?

December 8, 2016
15:02, EEST
Avatar
Heikki Tahvanainen
Moderator
Members

Moderators
Forum Posts: 402
Member Since:
April 17, 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Hello Marcos,

Based on your description, it sounds like the OPC server in question is probably working correctly but the PLC program should be configured to expose the data (input and output symbols).

So, I would suggest that you first see the PLC documentation and make sure that the correct data should be available.

December 10, 2016
22:14, EEST
Avatar
mpisching
New Member
Members
Forum Posts: 2
Member Since:
December 8, 2016
sp_UserOfflineSmall Offline

Heikki Tahvanainen said
Hello Marcos,

Based on your description, it sounds like the OPC server in question is probably working correctly but the PLC program should be configured to expose the data (input and output symbols).

So, I would suggest that you first see the PLC documentation and make sure that the correct data should be available.  

According the suggestions by these posts and emails I solved the problem by upgrading the CoDeSys provided by Festo from version 2.3.9.19 to 2.3.9.28.

Now the clients (SampleSampleConsoleClient – from the Prosys OPC UA Java SDK, and UaExpert) are working good.

Thank you.

July 16, 2019
22:44, EEST
Avatar
opcEasyAsAbc
New Member
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
July 16, 2019
sp_UserOfflineSmall Offline

The above is helpful, but I’m still having connectivity issues connecting the Prosys Classic OPC Server to the UaGateway. I’ve just started to eval this software, and I can see in the Device Address Space there appears the Prosys.OPC.Simulation server under ‘OPC COM DA Servers’. The browse worked ok. However when I hit the ‘Connect’ button absolutely nothing happens, and I’m still not connected. The fields for the connection tab are as follows:

===Server Status===
Name: Prosys.OPC.Simulation
Server Status: No License
Server URL: opcda://localhost/Prosys.OPC.Simulation

=== Configuration OPC COM DA Server Connection ===
Server Information
Host Name: localhost
ProgId: Prosys.OPC.Simulation

Any idea what I can try to enable this connection to work?

July 19, 2019
12:41, EEST
Avatar
Jimmy Ni
Member
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
February 1, 2019
sp_UserOfflineSmall Offline

Hello, thank you for evaluating our software. Usually, in the “Server Status” field, it’s either connected or disconnected. But yours shows “No License”. So I think that the problem is cause by the fact that the 1 hour evaluation time has run out. Please try to restart UaGateway.

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 78

Currently Online:
19 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

hbrackel: 89

pramanj: 86

ibrahim: 68

kapsl: 57

gjevremovic: 49

TimK: 41

Fransua33: 39

fred: 36

Rainer Versteeg: 32

peterrob45: 25

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 857

Moderators: 12

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 3

Forums: 14

Topics: 872

Posts: 3676

Newest Members:

virgie88y3407, bennetcole, timbo, malissa6674, Markus Johansson, jonathancamp, michell9665, bqpkelvin990391, Christopher, HuMa

Moderators: Jouni Aro: 827, Otso Palonen: 32, Tuomas Hiltunen: 5, janimakela: 0, Pyry: 1, Terho: 0, Petri: 0, Bjarne Boström: 382, Heikki Tahvanainen: 402, Jukka Asikainen: 1, Teppo Uimonen: 15, Markus Johansson: 1

Administrators: admin: 0